Skip to content

Výluky – kedy poisťovňa neplní v prípade smrti?

O autorovi

Slavomír Molnár

Finančnému poradenstvu a sprostredkovaniu sa venujem vyše 16 rokov. Klientom pomáham pri optimálnom výbere a nastavení finančných produktov. Historicky som sprostredkoval vyše 900 hypoték, viac ako 750 životných poistení a takmer 1000 investičných produktov. Venujem sa aj analytickej činnosti a tvorbe porovnávacích nástrojov.

Výluky a obmedzenia poistného plnenia. Malé písmenká zmluvných podmienok, ktoré rozhodujú o tom, kedy poisťovňa neplní v prípade smrti a kedy môže znížiť výšku poistného plnenia. 

Pri poistení zvyknem používať tzv. parameter najlepší pomer cena vs. rozsah. Keďže v minulom článku som porovnával ceny rizikových sadzieb poisťovní, dnes sa budem venovať rozsahu pri hlavnom poistení – poistení smrti. Poisťovne vo svojích zmluvných podmienkach špecifikujú okrem bezproblémového poistného plnenia aj dve možnosti, ako sa môžu negatívnym spôsobom postaviť k poistnému plneniu.

Zníženie poistného plnenia

Prvou možnosťou je zníženie poistného plnenia. V nasledujúcej tabuľke sú vypísané prípady, po ktorých má poisťovňa právo na zníženie výšky poistného plnenia. Má právo znamená, že si to nemusí uplatniť, ale spoliehať sa na to nedá.

Najlepšie z porovnania vyšli Aegon, Wüstenrot a Metlife. Naopak na druhej strane rebríčka sa vyskytli ČSOB a NN.

Výluky – zamietnutie poistného plnenia

Druhou možnosťou je úplné zamietnutie poistného plnenia. V nasledujúcej tabuľke nájdete zoznam situácií, po ktorých poisťovne zamietajú poistné plnenie úplne. Jednu skupinu udalostí, viete priamo ovplyvniť: Pokiaľ ste slušný človek, nemusíte sa obávať, väčšina výluk sa týka úmyselného konania a trestných činov. Druhou skupinou udalostí, sú tie, ktoré ovplyvniť sami nemôžete – vojna, jadrové katastrofy a pod. Tu však treba dodať, že pravdepodobnosť toho, že nejaká z tých situácii nastane je vysoko nepravdepodobná. Ale o tom poistenie je, o štatistike a pravdepodobnosti, takže pesimisti či euroskeptici by mali voliť najkvalitnejšie riešenia 🙂

Medzi špičku na trhu patria v tomto ukazovateli Aegon, MetLife a Uniqa. Na chvoste skončili ČSOB, Wüstenrot a Generali.

 

Využite online sprievodcu na porovnanie a návrh životného poistenia

 

Vysvetlivky:

x – poisťovňa obsahuje danú výluku, obmedzenie

Porovnávané produkty:  Aegon Budúcnosť Komplet, Allianz Flexi Život Plus, Axa Active Life, ČSOB Life Plus, Generali La Vita, MetLife Easy, NN Protect, Uniqa Flexi Dividenda, Wüstenrot rizikové poistenie

Ohodnoťte tento článok

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hodnotení: 4

Buďte prvý, kto ohodnotí tento článok.

Je nám ľúto, že sa Vám článok nepáčil.

Povedzte nám čo by sme mohli zlepšiť.