Skip to content

Vyžmýkajte zo svojej hypotéky maximum!

O autorovi

Slavomír Molnár

Finančnému poradenstvu a sprostredkovaniu sa venujem vyše 16 rokov. Klientom pomáham pri optimálnom výbere a nastavení finančných produktov. Okrem toho sa venujem aj analytickej činnosti a tvorbe porovnávacích nástrojov.

Hypotéky zase zlacneli. Na svedomí to má opätovné zníženie základnej úrokovej sadzby ECB a začiatok platnosti (21.3.2016) nového zákona ohľadom predčasného splatenia hypotéky. Banky na jednej strane znížili úrokové sadzby, aby dokázali prilákať klientov od konkurencie, na druhej strane je ich prioritou udržať si vytvorený klientský kmeň, preto využite túto situáciu. Môžete na svoju banku zatlačiť a žiadať si prehodnotiť úrokovú sadzbu svojej hypotéky. Výsledkom bude to, že nemusíte svoju hypotéku refinancovať  v inej banke s pokutou 1% z výšky istiny a riešiť nanovo žiadosť o hypotéku (znalecký posudok, kolky na katastri a pod.), ale pohodlne ostanete vo svojej pôvodnej banke, avšak s vylepšenými podmienkami.

Postup ako vyžmýkať zo svojej hypotéky/banky maximum:

  • osobne zájdite na pobočku svojej banky a požiadajte o prehodnotenie úrokovej sadzby
  • retenčné oddelenie banky vás bude telefonicky kontaktovať a ponúkne vám novú úrokovú sadzbu
    • v prípade úverov do 90% z hodnoty nehnuteľnosti by ste mali od banky dostať ponuku pri 3 r. fixe okolo 1,45 – 1,5% (v závislosti od banky)
    • v prípade úverov so 100% financovaním môže byť ponuka o cca 0,2% vyššia t.j. 1,7% pri 3 r. fixe
  • ak sa vám ponuka nebude zdať, pohrozte banke svojím odchodom do inej banky, čo preukážte znalosťou aspoň jednej kampaňovej sadzby konkurencie (napr. SLSP – 1,49%, Prima banka – 1,5%, VÚB – 1,49%). Výsledkom by malo byť opäť vylepšenie ponuky, pretože vedzte, že nariadenie vedenia bánk je nasledovné: „Nesmieme stratiť žiadneho existujúceho klienta“.

Na čo je dôležité sa pýtať?

  • aké sú poplatky spojené s prehodnotením úrokovej sadzby (štandard okolo 150-250 €)
  • či vám pri prehodnocovaní banka poskytne novú fixáciu alebo budete pokračovať v tej pôvodnej ale s novým úrokom – cieľom je, aby ste získali novú fixáciu, čo nie je bežné v každej banke

Výsledok prehodnotenia úrokovej sadzby?

Výsledkom prehodnotenia úrokovej sadzby by malo byť, aby ste získali mesačnú úsporu v takej výške, ktorá splatí poplatok za prehodnotenie za pár mesiacov a zároveň získali novú fixáciu.

Refinancovanie? Posledná možnosť.

V prípade, že vaša banka nebude konkurencieschopná alebo nebude schopná splniť vaše požiadavky (konsolidácia viacerých úverov s vysokým % financovania voči hodnote nehnuteľnosti atď.), netreba sa brániť ani refinancovaniu hypotéky u konkurencie, ale treba dôsledne prepočítať výhodnosť zmeny. Odchod a sním spojená pokuta 1% by mal byť až poslednou možnosťou.

Výbornú kalkulačku na prepočet, či sa vyplatí alebo nevyplatí refinancovať vytvorila Finančnáhitparáda, ktorú nájdete TU

Ohodnoťte tento článok

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hodnotení: 7

Buďte prvý, kto ohodnotí tento článok.

Je nám ľúto, že sa Vám článok nepáčil.

Povedzte nám čo by sme mohli zlepšiť.