Skip to content

Zmena hypoték: 21.3.2016 príde na Slovensko hypotrasenie

O autorovi

Slavomír Molnár

Finančnému poradenstvu a sprostredkovaniu sa venujem vyše 14 rokov. Klientom pomáham pri optimálnom výbere a nastavení finančných produktov. Okrem toho sa venujem aj analytickej činnosti a tvorbe porovnávacích nástrojov.

Minulý tyždeň prijal parlament zákon, ktorý 21.3.2016 s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobí „hypotrasenie“.

Prečo hypotrasenie? Pretože, nový zákon stanovuje maximálnu možnú pokutu za predčasné splatenie hypotéky na 1% z výšky istiny. Z pôvodných 5% ide o extrémne zníženie, ktoré mnohým klientom umožní vymaniť sa spod nevýhodnej fixácie úrokovej sadzby a preniesť si hypotéku do banky s lepším úrokom.

Komu táto zmena pomôže?

Klientom so staršími úvermi s vysokými úrokovými sadzbami a dlhšou fixáciou, ktorí boli pod hrozbou vysokej 5% pokuty z istiny uväznení v nevýhodných podmienkach. Pokuta bola v týchto prípadoch vyššia ako úspora na splátkach pri novom úvere. Druhú šancu taktiež dostanú klienti, ktorí neotvorili svoje obálky s novými podmienkami refixácie a dostali od banky pridelenú novú úrokovú sadzbu, ktorá bola vysoko nad priemer aktuálnej ponuky.

Čo možno očakávať ?

Celkovo treba túto problematiku vnímať cez optiku všetkých troch zúčastnených strán: klient, sprostredkovateľ a banka. Tento zákon dokáže zásadným vplyvom deformovať trh.

Klient získa možnosť prakticky neustále meniť podmienky úveru k lepšiemu, čím ale vzniká priestor aj pre špekulantov – sprostredkovateľov, ktorí sa môžu snažiť s vidinou rýchleho zisku často prenášať klienta z banky do banky. Od samotnej banky možno logicky očakávať, že výpadok tohto poplatku bude kompenzovať na iných poplatkoch, zvýšení úrokovej sadzby a vôbec by som sa nečudoval, keby určitým spôsobom okresali provízie pre sprostredkovateľov pri „často“ prenášaných klientoch.

termín hypotrasenie som prevzal z etrend.sk

Ohodnoťte tento článok

Priemerné hodnotenie: 5 / 5. Počet hodnotení: 4

Buďte prvý, kto ohodnotí tento článok.

Je nám ľúto, že sa Vám článok nepáčil.

Povedzte nám čo by sme mohli zlepšiť.